Ga naar de inhoud

Het Park

Park Zegersloot is de groene long van Alphen aan den Rijn. In Alphen aan den Rijn is het een begrip; een rondje meer. Een fijne wandeling van circa 4,3 kilometer rond de Zegerplas. Middenin het park ligt de Zegerplas, ontstaan uit zandwinning in de jaren ’60. En omdat het een zandwinplas is, is het erg diep. Op sommige plekken wel 18 meter! Op en rond het meer gaan natuur en recreatie hand in hand. aan de noordkant is een prachtig natuurgebied ontstaan; het Prinses Irenebos. Hier hebben veel soorten vogels hun thuis, grazen Gallowayrunderen en er worden zelfs slangen gezien. De oevers langs het riviertje de Kromme Aar zijn verrassend rijk aan bijzondere plantengroei en als je goed kijkt zie je misschien een ijsvogeltje langsscheren.

WAT IS ER TE DOEN?

 • Elke Alphenaar kent wel het rondje meer. Wandel vooral ook een keer met ons mee (zie hier)!
 • Zo zijn er speciale bewegwijzerde wandelroutes (bekijk ze hier).
 • Je kunt fietsen langs het fietsknooppuntennetwerk (zie hier).
 • De fietsroute Hollandse Plassen loopt grotendeels door het park (zie hier).
 • Voor de vaste schaak- en damtafels kun je meedoen aan wedstrijden en stukken huren bij Wet ’n Wild (lees hier verder).
 • In het Park voelen meer dan 100 vogelsoorten zich thuis. Zie Vogellijst
 • Voor een meer uitgebreid overzicht, ga naar Activiteiten,
 

CONTINU IN ONTWIKKELING

Er is flink geinvesteerd in het park. Met name voor iedereen die wat wil doen. Zo wordt er gesurft, geskied, gezeild en gevaren op, gedoken en gezwommen i­n de Zegerplas. Er zijn vele plekken waar je even wat lekkers kunt eten en drinken, van pannenkoeken en frites tot een luxe diner. Van gewoon een ijsje, een kopje koffie of thee tot een borrel met bitterballen. Aan de zuidkant van het park bevinden zich de faciliteiten van sportverenigingen: voetbal, hockey, korfbal, American football, bowling en fitness. En overal zit de natuur tussenin. In de laatste jaren heeft de gemeente fors geinvesteerd in Park Zegersloot, hierover is steeds overleg gevoerd met de VVPZ. Steeds op grond van een beleid om Park Zegersloot tot een mooi en aantrekkelijk te houden voor de inwoners van de gemeente Alphen aan den Rijn.

Ook besteedt de gemeente meer mankracht in het schoon houden en onderhoud van het park. Al met al een stevige upgrading van Park Zegersloot. Veel bezoekers zeggen hierover dat er veel is verbeterd maar dat ze niet direct de hand konden leggen op de diversiteit van de inspanningen tot het meer aangename verblijf in het park hadden geleid. De dagcamping is in de zomer van 2023 door de gemeente helaas gesloten. Door het wegvallen van de nabijgelegen horeca, die tevens toezicht hield, is er geen aanspreekpunt meer voor daggasten. Overnachten is dus niet meer mogelijk, evenals het parkeren van je auto op het terrein. 

 

ALCOHOL IN PARK ZEGERSLOOT

Hoewel het heel aangenaam is om in het park te relaxen of barbecueën moeten de bezoekers aan het park zich realiseren dat het, net als in de rest van de gemeente Alphen aan den Rijn, verboden is alcohol te nuttigen in de openbare ruimte. Dit verbod zal ook op een zelfde wijze als in  de rest van de gemeente worden gehandhaafd. In de horeca, tijdens festivals en op de terrassen mag natuurlijk wel alcohol geschonken worden.

HISTORIE VAN DE VRIENDEN VAN PARK ZEGERSLOOT

Als vrienden van Park Zegersloot zijn we al sinds 2014 actief. Van een eigen logo, huisstijl tot mooie nieuwe banken en bruggen. In deze tijd heeft het park een mooiere uitstraling gekregen, zijn vele recreatieve voorzieningen verbetert en is er een vaste contact- en gesprekspartner voor de gemeente.

De meest zichtbare resultaten hiervan zijn:

 • De renovatie van het zwemstrandje.
 • De reconstructie en verbreding van het pad rond het slurfje
 •  Het nieuw aanleggen van het gedeelte van de dagcamping t.b.v. het houden van festivals.
 • Het vervangen van de bruggen over de Kromme Aar en de opening tussen de Zegerplas en het Aarkanaal.
 •  De aanleg van het Urban Athletes Park.

Daarnaast is veel aandacht besteed aan de herkenbaarheid en gebruik van het park, onder meer door een eigen huisstijl. Dit is onder meer te zien aan de op boerenhekken geinspireerde leuningen van de nieuwe bruggen en toegangshekken bij de toegangen, de borden in het park en de vernieuwing van het meubilair.

 Lees onze hele historie terug in dit artikel.