Ga naar de inhoud

Het rondje Zegerplas

Laten we het rondje Zegerplas eens nader bekijken. We lopen het rondje met de klok mee. Wat komen we zoal tegen?We beginnen aan de noordkant, op de parkeerplaats bij het restaurant The Original Chinese Palace. Dit kenmerkende bouwwerk is niet te missen… karakteristiek met een enorm terras. Met de klok meewandelend kom je als eerste bij de botenhelling. Met daarnaast een kleine zwemsteiger. De ligweides van het Luierpark (waar je relaxter kunt zitten dan in de drukkere plekken direct aan het water). Tot je bij de monding van het riviertje de Kromme Aar komt. Het riviertje mond hier uit in de plas. Daarna kom je bij het hondenstrand. Hier kunnen honden veilig zwemmen en spelen. Daar wordt extra goed gelet op afval en een makkelijke oever zodat de honden goed in en uit het water kunnen komen. 

Er zijn diverse vissteigers: de Zegerplas is het thuiswater van de Alphense Hengelsportvereniging. En onder water natuurlijk van  de Duikactiviteiten Vereniging Seawolf en de Alphense Duikvereniging Atlantis. Regelmatig nemen een duik in het Onderwaternatuurpark Zegersloot. Voetgangers- en fietsersbrug over de verbinding met het Aarkanaal. Via deze verbinding hebben kanovereniging De Kromme Aar en de Roeivereniging Alphen toegang tot de plas.  Evenals de waterscouts van Scouting Alphen en Scouting Willem Barendsz.

Het dagrecreatieterrein bij de T-steiger, met aan de overkant van de weg de dagcamping en het festivalterrein wat in 2019 een flinke face-lift heeft gekregen. Zo raakt het gras minder beschadigd als er grote evenementen zijn. Langs de begraafplaats wandelend kom je opnieuw bij een hondenstrand, met ook hier weer flauwe oevers voor het makkelijke inspringen. Het troephuis van de landscouts van Scouting Alphen en het clubhuis van Windsurfvereniging Zegerplas vind je vlak voor de hoge brug over de Kromme Aar. Dit riviertje loopt dus door de Zegerplas heen en mondt in het centrum uit de de Oude Rijn.

We komen nu in het gebied van Wet ‘n Wild, met een waterskibaan en twee dagstranden aan weerszijden van het restaurant. Hier staan ontspanning en sport & spel hoog in het vaandel. Met aan de ene kant het Urban Athletes Park en de beide dagstandjes rondom Wet ’n Wild. Sinds eind 2019 is de steiger langs de dagstandjes vervangen, wat een leuke afwisseling is bij het wandelen om het meer.

Na het tweede dagstrand komen we een uitlopertje tegen van de plas, waar we omheen moeten. Deze uitloper – het “slurfje” in de volksmond – was oorspronkelijk bedoeld als het begin van een doorsteek naar de Oude Rijn. In 2020 is het slurfje helemaal opgeknapt en beter toegankelijk gemaakt voor bezoekers met een breder pad. Wandel langs de achtertuinen van de karakteristieke woningen aan de Barnsteenstraat. De bewoners hiervan zijn erg actief als vrijwilligers in het Park. Het rondje is nu klaar: we zien de botenhelling en zwemsteiger weer waar we begonnen zijn. Als je dan nog over de parkeerplaats steekt wandel je de noordkant van het park in. Hier vind je behalve de pannenkoekenboerderij ook enkele leuke speelattracties, de kinderboerderij en natuurlijk het IVN-bezoekerscentrum. 

De wandeling rond de Zegerplas kost, zonder tussenstops, ongeveer een uur en is uitstekend toegankelijk voor rolstoelen, rollators en kinder-/wandelwagens. In het gebied na de ligweides en langs het Aarkanaal mogen honden los lopen. Hou rekening met elkaar; het is fijn als iedereen kan genieten van bij deze bijzondere wandeling.