Park Zegersloot heeft vijf vaste schaak- en damtafels

Het Park Zegersloot heeft vijf vaste schaak- en damtafels gekregen voor een denkspelletje in de open lucht. Het park biedt ruimte aan vele sporten, maar denksporten hadden nog niet een expliciet plekje. Mede door de bekroonde Netflix-serie ‘the Queens Gambit’ stijgt ook in Nederland de interesse in denksporten. De Vrienden van Park Zegersloot hebben daarom het initiatief genomen voor de tafels die in de loop van mei worden geplaatst. Samen met de Alphense Schaak- en Damvereniging en de gemeente Alphen aan den Rijn heeft samen met de VVPZ hiervoor een geschikt plekje gevonden bij Wet ’n Wild en het Atletes Park aan de zuidkant van het park. 

De tafels zijn geplaatst op 28 april 2021. Albert Kalkhoven, secretaris van de VVPZ: “Ik ben heel blij dat we zoveel steun kregen voor het idee. In de Mediterrane landen, maar ook in sommige Nederlandse parken is het heel gewoon om in de avond buiten en ‘potje te schaken/dammen’.  Dit zorgt voor gezelligheid, cohesie en meer bekendheid van de sport. Dat is precies waar het Park Zegersloot voor bedoeld is.” Juist in tijden van Corona wordt buitensporten gestimuleerd. De tafels zijn geschikt om voldoende afstand van elkaar te houden als dat nodig is. Het initiatief past ook bij de titel Europese Sportstad 2021. 

De aanschaf van de tafels evenals de plaatsing is mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van Gemeente Alphen aan den Rijn, het Postcode Loterij Buurtfonds, Stichting Fonds Alphen e.o. en Platform Recreatie en Toerisme.

Met de tafels kunnen toernooien voor alle leeftijdscategorieën worden gehouden, (kennismaking)lessen worden gegeven, maar ook gewoon een spontane match behoort dan tot de mogelijkheden. De Vrienden van Park Zegersloot kijkt of het mogelijk is om via een centrale plek, bijvoorbeeld bij een van de horecagelegenheden, schaak- en damstukken te verhuren. 

Deel dit artikel