Ga naar de inhoud

Park Zegersloot heeft vijf vaste schaak- en damtafels

Het Park Zegersloot heeft vijf vaste schaak- en damtafels gekregen voor een denkspelletje in de open lucht. Het park biedt ruimte aan vele sporten, maar denksporten hadden nog niet een expliciet plekje. Mede door de bekroonde Netflix-serie ‘the Queens Gambit’ stijgt ook in Nederland de interesse in denksporten. De Vrienden van Park Zegersloot hebben daarom het initiatief genomen voor de tafels die in de loop van mei worden geplaatst. Samen met de Alphense Schaak- en Damvereniging en de gemeente Alphen aan den Rijn heeft samen met de VVPZ hiervoor een geschikt plekje gevonden bij Wet ’n Wild en het Atletes Park aan de zuidkant van het park. 

De tafels zijn geplaatst op 28 april 2021. Albert Kalkhoven, secretaris van de VVPZ: “Ik ben heel blij dat we zoveel steun kregen voor het idee. In de Mediterrane landen, maar ook in sommige Nederlandse parken is het heel gewoon om in de avond buiten en ‘potje te schaken/dammen’.  Dit zorgt voor gezelligheid, cohesie en meer bekendheid van de sport. Dat is precies waar het Park Zegersloot voor bedoeld is.” Juist in tijden van Corona wordt buitensporten gestimuleerd. De tafels zijn geschikt om voldoende afstand van elkaar te houden als dat nodig is. Het initiatief past ook bij de titel Europese Sportstad 2021. De aanschaf van de tafels evenals de plaatsing is mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van Gemeente Alphen aan den Rijn, het Postcode Loterij Buurtfonds, Stichting Fonds Alphen e.o. en Platform Recreatie en Toerisme.

Met de tafels kunnen toernooien voor alle leeftijdscategorieën worden gehouden, (kennismaking)lessen worden gegeven, maar ook gewoon een spontane match behoort dan tot de mogelijkheden. Voor de vijf schaaktafels aan de westkant van de Zegerplas kunnen stukken en een klok worden geleend bij het ski-luik, uitgifte waterski’s, bij Wet ’n Wild. Mocht dat luik dicht zijn dan kun je naar binnen gaan en de persoon achter de bar om het materiaal vragen. Er wordt een borg van € 10,00 voor de stukken gevraagd en voor de klok € 30,00. Gaarne alleen cash betalen. Dit om verwarringen in de omzetstaten van Wet ’n Wild te voorkomen. Na het spelen lever je het schaakmateriaal weer in en krijg je de borgsom terug. Lees verder over schaken op de website van de Alphense Schaakclub. Dammen in clubverband kan in Alphen aan den Rijn bij de Alphense DamClub: https://www.alphensedamclub.nl/ . Ook Hazerswoude-Dorp heeft een damclub: Samen Sterk, https://damclubsamensterk.wordpress.com.