Ga naar de inhoud

Bouw fietsbrug over Aarkanaal komt van de grond, wel meer vertraging

Bron: Studio Alphen d.d. 2 mei 2024

ALPHEN AAN DEN RIJN – De eerste steunpilaar van de fietsbrug bij het Aarkanaal is vrijdag geplaatst. De bouw van de brug lijkt na meerdere uitdagingen en vertragingen nu weer langzaam van de grond te komen. 

De onderbouw en funderingspalen van de brug zijn al eerder aangebracht, nu volgen de pilaren die de brug gaan ondersteunen. Deze worden in de komende twee maanden geplaatst. De geplande werkzaamheden zijn nu vooral nog aan de grond om een stabiel grondlichaam te maken. De bodem onder het wegdeel waar men omhoog fietst bleek veel instabieler dan verwacht.

De gemeente geeft aan dat het afbouwen van de grondlichamen met de nodige zorg en in relatief kleine stappen moet gebeuren en dat het tijd kost om het eindresultaat te behalen.

Meer vertraging

Ondanks dat wethouder Relus Breeuwsma in februari aangaf dat het doel was om de brug dit jaar nog af te hebben, geeft de gemeente nu aan dat dit niet gaat lukken. Zij verwachten dat de brug in de tweede helft van 2025 in gebruik kan worden genomen.

De kosten van de bouw van de fietsbrug zijn door de meerdere tegenslagen hoger uitgevallen dan beoogd: van 5 naar 7,5 miljoen euro. Bij het inhijsen van de brugdekken zullen de wegen bij de brug tijdelijk worden afgesloten.

De 150 meter lange fietsbrug over het Aarkanaal en de N207 biedt voornamelijk uitkomst voor kinderen uit Aarlanderveen en de gemeente Nieuwkoop die in Alphen aan den Rijn op school zitten. Zij hoeven in de toekomst minder ver om te rijden. Uit tellingen van de lokale Fietsersbond zou blijken dat er nu dagelijks zo’n 1100 mensen moeten omfietsen. Met het aanleggen van wat officieel de Raadsbrug zal heten, gaat een jarenlange wens van de bond in vervulling.