10 oktober: Help mee met de schoonmaakactie – AFGELAST

Helaas heeft de VVPZ in overleg met de gemeente Alphen aan den Rijn op 29 september moeten besluiten om deze schoonmaakactie af te gelasten als onderdeel van de maatregelen om verdere verspreiding van COVID-19 te voorkomen.

Eén van de grootste ergernissen van bezoekers aan Park Zegersloot is het afval. Aan het einde van het zomerseizoen ligt er helaas weer veel zwerfvuil en rommel in het park. Daarom organiseert de Vereniging Vrienden Park Zegersloot ook dit jaar weer de traditionele schoonmaakactie aan het einde van het zomerseizoen. Voor de schoonmaakactie werkt de vereniging nauw samen met gemeente Alphen aan den Rijn. Ook de scoutinggroepen gaan aan de slag met het opruimen van de rommel. Vanwege de coronamaatregelen gaan de scoutinggroepen apart aan de slag. In het voorjaar kon door Corona de schoonmaakactie niet doorgaan. Dit jaar gelukkig wel, maar met speciale maatregelen (zie onderaan deze tekst).

Inmiddels is de schoonmaakactie een steeds beter bezochte traditie geworden. Dit sluit aan bij een lange reeks van acties om de natuurbehoud en zorg voor het milieu. Een van de eerste acties in deze reeks had als slogan: “Laat niet als dank voor het aangenaam verpozen, de eigenaar van het bos de schillen en de dozen”. Zoals de tekst al doet vermoeden was 100 jaar geleden zwerfvuil ook al een ergernis. Uit enquêtes blijkt dat de bezoekers van Park Zegersloot blij zijn met een schoon en goed onderhouden park. 

Ton van Ewijk (bestuurslid Vereniging Vrienden Park Zegersloot): “Omdat wij willen zorgen dat de groene long van Alphen groen blijft roepen we iedereen die het park een warm hart toedraagt om zaterdag 10 oktober mee te helpen!”.

Coronaregels

Vanwege het Coronavirus moeten we nog steeds voorzichtig zijn. We gaan daarom niet met grote groepen op pad (max. 10 personen per groep) en houden nog steeds 1,5 meter afstand tot elkaar. Onderstaande regels zijn belangrijk tijdens de opruimacties. Deze regels zijn opgesteld door de gemeente Alphen aan den Rijn in overleg met het RIVM en gebaseerd op hun richtlijnen d.d. 1 juli 2020:

1. Doe je mee met mensen buiten je huishouden? Hou dan 1,5 meter afstand van elkaar. In je eentje of in klein gezelschap opruimen blijft het veiligst.
2. Blijf uit de buurt van kwetsbare mensen zoals ouderen en mensen met een zwakke gezondheid.
3. Blijf zoveel mogelijk in je eigen buurt wanneer je zwerfafval opraapt om drukte te voorkomen.
4. Doe altijd rubber of latex handschoenen aan als je zwerfafval gaat rapen en gebruik een grijper. Gooi handschoenen na gebruik in de afvalbak. Belangrijk: gooi wegwerphandschoenen niet bij het plastic afval, maar bij het restafval.
5. Vind je zwerfafval dat je niet vertrouwt? Laat het liggen en meldt het bij de gemeente.
6. Gooi zwerfafval direct weg in een afvalbak.
7. Deel geen handschoenen, grijper of drinkfles.

Deel dit artikel